#elNanPeople - #elNanWorld

JOGUINES AMB VALORS

JOGUINES SOSTENIBLES (PART 2). JOGUINES AMB VALORS

En els darrers temps, la sostenibilitat s’està posant de moda.

Ja hi ha molta gent que, per convicció o per estètica, porta amunt i avall una ampolla reutilitzable d’aigua amb estampats moníssims.

Però la sostenibilitat va més enllà de no generar residus, la sostenibilitat va de principis, d’estil de vida, però sobretot, de valors.

Els valors en les joguines

Els valors s’adquireixen al llarg de la vida i de les experiències viscudes però, aquells que més integrats tenim, són els que aprenem quan som petits.

Pels infants tot el seu món és aprenentatge i, en aquest procés, hi tenen un paper clau la família, l’escola i la “tribu”.

Aquest entorn és l’encarregat de transmetre valors als adults del futur i una de les millors eines que tenim per a fer-ho és el joc. Segons aquestes premisses, podríem dir que una joguina hauria de ser:

  • Cooperativa: de manera que eviti la competició i afavoreixi la col·laboració per aconseguir un mateix objectiu. Són jocs que preparen als infants per al treball en equip, per compartir espai objectius i també discrepàncies amb els companys. Les joguines cooperatives promouen el respecte, un valor importantíssim tant vers l’entorn, els altres i nosaltres mateixos.
  • Inclusiva: permet el joc de tots els infants independentment del color de pell, origen social o habilitats físiques i intel·lectuals. A la vida no hi ha dues persones iguals i els infants accepten de manera natural qualsevol diferència, de manera que, afavorint aquesta inclusivitat innata dels nens posarem els fonaments d’una societat justa i sense prejudicis.
  • Asexual: qualsevol joguina hauria de poder ser utilitzada per infants independentment del seu sexe. Recordeu que, tant nens com nenes tenen mans, peus, imaginació i curiositat. Cal que ens esforcem per no ser els adults qui afavorim les diferències entre nens i nenes prioritzant els interessos i gust de cada criatura, enlloc del seu sexe, a l’hora d’escollir una joguina.

Abans d’actuar, pensar

I ara, us animem a fer un exercici de consciència i respecte cap a l’infant a qui voleu fer el regal.

Atureu-vos davant la prestatgeria de joguines i, abans de dirigir-vos directament a un tipus o color, penseu en la personeta a qui va dirigit. Oblideu per un moment com es diu i si és nena o nen. Què li agrada fer? Quins són els seus interessos? Quan tingueu aquestes respostes, llavors sí, trieu un regal de debò, un regal que li faci realment il·lusió perquè s’ha fet pensant en ell/a.

Així que, recordeu, abans de sortir a omplir bosses i buidar targetes, penseu que la sostenibilitat parla de disseny, de producció, d’educació i de persones però, sobretot parla de valors.

Nens sans en un món sa.

 

Marta Sas.  Ambientòloga de formació, sempre m’ha agradat la comunicació, els espaguetis i caminar descalça.

Després d’especialitzar-me en sostenibilitat i economia circular, l’any 2017 vaig fundar sAlix. Acompanyo ens locals, entitats i persones en el camí cap a un model de vida i consum més sostenibles i ambientalitzo esdeveniments.

També et pot agradar
#elNanWorld
El Nan Casteller al Travel Blogger Meeting #CatSur
#elNanWorld
Tradició i modernitat: la MonaNan de l’Oriol Balaguer a la Fàbrica Moritz

Deixa un comentari